Hopp til hovedinnhold

10 norske kjærlighetssanger til Valentinsdagen!

Blodet bruser og hjerter hamrer når 14. februar nærmer seg. Dagen for kjærlighet og romantikk kan markeres på mange måter – være det seg å overrekke sjokolade og blomster til sin utkårede, plassere en håndskrevet lapp med ømme ord på puten, eller dra på museum og oppleve flotte utstillinger mens man går hånd i hånd.

For de som ikke har mulighet til å fysisk pleie kjærligheten i våre utstillinger, presenterer vi Ten Love Songs dere kan legge til i spillelistene deres. Dette er ikke en definitiv liste over tidenes beste (som er en umulighetsbestilling uansett), men ti varierte vinklinger på dette evige tema som er kjærligheten – være den vunnet eller tapt.


«Kjærlighetsvisa» – Halvdan Sivertsen

Låtskriveren selv har fortalt at dette egentlig var ment som en slags privat unnskyldning til sin kone etter en krangel, og hadde ingen umiddelbare planer om å gi den ut. Det skulle dog vise seg å være et godt trekk, og sangen blir stadig mer populær som årene går og nye generasjoner tar den til sitt hjerte. Det viser seg at å skrive om noe nært og personlig ofte er den beste måten å treffe mange lyttere på.  

«Kjærlighet» – Sissel Kyrkjebø
Debutalbumet «Sissel» solgte i bøtter og spann i 1986, og dette var første spor ut! Låta lå ukevis på Norsktoppen – men ikke alle husker at dette er en fornorsket versjon av «Only Love», en hit for Nana Mouskouri året før. En sang som vekker umiddelbar nostalgi hos en generasjon med nøkkelbarn.

«Hunting High and Low» – A-ha
Tittelsporet fra A-has første album er et melankolsk og dramatisk rop om å finne eller gjenvinne en tapt kjærlighet. Med dramatisk strykerarrangement og Morten Harkets lengtende vokal vekker den lett følelser alle kan kjenne på, spesielt hvis man kanskje er alene, akkurat på Valentinsdagen.

«Å kunne æ skrive» – Lars, Kari og Ola Bremnes
Lars er selve låtskriveren, men fremførelsen må helst gjøres i lag med søsknene Kari og Ola. Det har kommet mang en kjærlighetssang fra nord i landet, og da er det gjerne krydret med tema som savn, tilgivelse, og håp. Metaforbruken blir aldri svulstig, og den inderlige kjærligheten som så lyrisk beskrives, trenger ikke tolkes mer enn at den er gjenkjennelig og ekte.

«Min første kjærlighet» – Jahn Teigen
Dette var en av Jahn Teigens signaturlåter fra den først kom ut i 1979, og mye av æren må også gå til tekstforfatter Kim Bård Hansen – bedre kjent som Herodes Falsk. I et intervju med Tono forteller han at etter 10-15 utkast som ikke var adekvate, fant han plutselig inspirasjonen i et gammelt ukeblad. Da var det snakk om minutter før ordene var på papiret! Sangen var aldri på hitlistene, men ble relativt raskt omfavnet av det norske folk, og er en av mange låter som vil leve lenge selv om Teigen nå har sagt sitt siste adieu.

«Æ kjinne ein kar» – Britt Langlie
Først på scene i 1972, og så på film i 1974 – musikalen «Bør Børson Jr.» var en knallsuksess, basert seg på boken til Johan Falkberget fra 1920. Egil Monn-Iversen og Harald Tusberg var ansvarlig for musikken og tekstene, og førstnevnte vant til og med en æres-Spellemann for sine kompositoriske bragder til den første oppsetningen. Britt Langlie synger på herlig trøndersk dialekt, teksten er både naiv og treffende, og melodien er tidløs vakker i all sin enkelhet.

«Dains med dæ» – Åge Aleksandersen
Vi tar ein te på trøndersk! Vi er herlig utagerende i vår lidenskap i Trøndelag, og kommer ikke unna den vidstrakte katalogen til Åge Aleksandersen. Han setter ord på det mange ikke alltid får sagt i denne sangen – det bobler sånn av kjærlighet og forelskelse i kroppen at man ikke får stokket ordene riktig! Men man kan jo alltids ta en svingom på dansegulvet, og være gode med hverandre.

«Mitt hjerte er ditt» – Maj-Britt Andersen
De fleste norske artister har gjort sine tolkninger av Alf Prøysen, og det er mye vakkert å velge i. Hans tekster resonnerer fremdeles gjennom det veldige land, og hans innlemmelse i Rockheims eget Hall of Fame det første året var udiskutabel. «Min glede er din, din glede er min, og sorgen er min når du gråter» kan synges på tvers av generasjoner og fremdeles kile i tårekanalene.

«Det finast eg veit» – Hellbillies
Gruppa har vært blant Norges mest populære de siste tre tiårene, og deres bidrag til katalogen over låter som vil bli spilt som siste dans er nettopp denne. Litt country, litt pop, og litt rock – denne sangen har hatt et stort nedslagsfelt i bygd og by. Faktisk er det en oppsetning til høsten av Teater Innlandet som baserer seg på Hellbillies sitt tekstunivers. Den heter selvsagt «Det finast eg veit».

«Undercover» – Susanne Sundfør
Den unike stemmeprakten til Susanne Sundfør bygges opp og monteres lagvis, mens hun så inderlig ønsker seg «a lover who`d keep it undercover». Musikken hennes preges tidvis av både melankoli og tristesse, men når glimt av håp skinner gjennom er det få som kan bevege en lytter i like sterk grad. Kjærlighet og sorg går hånd i hånd, de – og musikken til Sundfør evner å både trøste, oppildne, inspirere, og gi rom for refleksjon. Alle disse følelsene kan man dele med sin kjære, på Valentinsdagen.

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1