Artikler

MG_7088.jpg

Musikkforedraget med Dr. Bill Bruford: Creative Drumming

Se opptak av hele Bill Brufords utsolgte foredrag på Rockheim 8. mars 2018. Bruford har fartstid som trommeslager i band som Yes, King Crimson og Earthworks, er innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame og har de siste årene forsket på kreativitet i musikk.

Rockheim Scene

flory_forside.jpg

Intervju med professor Andrew Flory

Amerikanske Andrew Flory holdt foredrag om Motown på Rockheim 22. mars 2018. Han gjorde også et intervju om plateselskapet og ringvirkningene i Skandinavia, som du kan lese her.

Cover-lovsangplate.jpg

På gudstjeneste i Sub Church

Kristne miljøer har rekruttert til populærmusikken, men hvor kjent er denne historien for folk? Rockheims Vigdis Sjelmo rapporterer fra to gudstjenester i en av landets mest rocka menigheter.

Arnold_dirigerer.JPG

Mr. Gospel - portrettintervju med Arnold Børud

Arnold Børud fylte 70 år i 2017, og kan se tilbake på en innholdsrik karriere som musiker, komponist, arrangør, tekstforfatter, musikklærer, kordirigent, produsent, forlagsdirektør og ikke minst som «gudfar» i den musikalske Børud-familien. Rockheim, ved Vigdis Sjelmo, har intervjuet ham i anledning jubileet.

Karin_B_hy_opplsning.png

Iscenesettelse av historisk lyd i museum

Konservator Vigdis Sjelmo intervjuer professor og lydforsker Karin Bijsterveld om iscenesettelse av historisk lyd i museum.

Skjalg Raaen

Ta lyden ut av kulissene

Lyd er immateriell kulturarv på sitt beste. Vi opplever verden, tingene og mennesker rundt oss med ørene. Vi husker med ørene. Men hvordan står det egentlig til med lyden i norske museer?

1_GarageAlbumMaxIgland.jpg

7 dager i Garagen

Garage regnes blant de mest legendariske rockeklubbene i Norge. I desember 2016 ble det kjent at klubben sliter økonomisk. Nyheten mobiliserte musikere og bransje i Bergen til et felles krafttak for byens rockestue, og i februar 2017 ble støttefestivalen 7 dager i Garagen arrangert, med 47 band fra ulike Garage-epoker. Rockheim, ved Vigdis Sjelmo, var tilstede på festivalen og har skrevet en reportasje fra oppholdet.

Harald Are Lund

Gratulerer med dagen, Harald Are Lund

Harald Are Lund fylte 70 år lørdag 8.oktober 2016, og Rockheim gratulerer med dette en svært viktig person i norsk populærmusikks historie gjennom 50 år.

The Beatnicks

Bandet på veggen

Om The Beatnicks og musikkplakatpolitikk i 1960-åra.

Brenell Mini 8: breddebilde

Brenell Mini 8 - Åtte spor av noe stort

Historien om da a-has studiotid var preget av arkadespill, ballettøvelser og en primitiv båndopptaker.

Treetop Drive: kassett

Kassetten Treetop Drive

Musikalske opplevingar kan handle om fråvær, tap, og det som blir igjen, like mykje som dei kan handle om spenninga i augneblinken og forventingar til det som kjem.

Mayhem-manuskript

Mayhem-manuskript: De Mysteriis Dom Sathanas

Dette er eit originalt Mayhem-manuskript brukt på albumet De Mysteriis Dom Sathanas. Den handskrivne songteksten til tittelsporet på plata er ført i pennen av vokalist Per Yngve Ohlin (alias “Dead”), året før han tok sitt eige liv (1991).

Moonshine Limited

Øvingsrommet på Rakkestad

Hvor mange øvingsrom finnes det ikke rundt omkring i Norge, der amatører og profesjonelle musikere har tilbragt store deler av livet med øvinger, jammer, samtaler og tidsfordriv?

Endless Tinnitus Studio

På besøk i Endless Tinnitus Studio

For kort tid siden fikk Endless Tinnitus beskjed om å være ute av lokalene i Schweigaardsgate 44b innen utgangen av 2016.

Trommesett, Satyricon

Pearl Super-Pro GLX: Svart monster

Norsk black metal hadde ikke vært den samme uten disse trommene.

Sjølmord, live Hard Rock Kafé

Trondheim undergrunn og historier omkring en gjenstand

Et essay om en relativt uanselig plakat i A4-format fra 1978

Fender Stratocaster Sonic Blue

Fender Stratocaster Sonic Blue (1963)

Denne gitaren ble kjøpt av Tore Haugan lille juleaften 1964, hos Tønne Pianolager A/S i Trondheim.