Boklansering: Rytmer rett i hjertet, med Olav Solvang

Forfatter Olav Solvang gjester Rockheim Panorama fredag 4. oktober kl. 18.30 for å fortelle om sin nye bok Rytmer rett i Hjertet (Falck Forlag, 2019), som over 644 sider tar for seg den viktige, men ofte underkommuniserte fortellingen om den kristne populærmusikken i Norge.

 • (Foto/Photo)
  1/1

Boka starter med den fargerike predikanten Aage Samuelsen som plugget inn den elektriske gitaren i 1958, fortsetter med den første kristne pop-stjernen i Norge, trønderen Arvid Wangberg, og tar for seg historien frem til i dag – om jubel og begeistring, men også innbitt motstand fra konservative kristne.

Olav Solvang vil denne kvelden fortelle om arbeidet med boka, spille musikkeksempler og vise fram sjeldne, toneangivende plateutgivelser. Det vil også være mulig å kjøpe signerte eksemplarer av boka.

Boklansering: Rytmer rett i hjertet, med Olav Solvang
Rockheim Panorama
Fredag 4. oktober kl. 18.30
Gratis inngang

Baren i Rockheim Panorama holder åpent og boklanseringen avsluttes ca. kl. 19.30 slik at du fint rekker å oppleve konserten «I arven etter Ruth Reese» med Kristin Asbjørnsen, på Rockheim scene kl. 20 samme kveld. 

Arrangementene holdes i forbindelse med vår temporære utstilling Soli Deo Gloria - en utstilling om kristendom og populærmusikk i Norge, som kan oppleves frem til mai 2020. 

Om boka

 • (Foto/Photo)
  1/1

«Da Aage Samuelsen plugget inn den elektriske Gretsch-gitaren sin på slutten av 1950-tallet, møttes to musikalske kulturer som var som vann og ild: Den kristne og den verdslige musikken.

Tidlig på 1970-tallet strømmet tenåringer over hele Norge til kirkenes ungdomskor og Ten Sing-øvelser. De møtte glødende entusiasme – men også skeptiske eldstebrødre og organister, som mente at dette var henholdsvis ukristelig musikk og «feil» kirkemusikk.

Kristne pop- og rockeband opplevde det samme; de måtte presse seg fram som løvetann gjennom asfalt. De var fylt av kraft og vilje, men møtte motstand. Mange av musikerne ble senere kjente navn i norsk musikkliv.

På slutten av 1960-tallet og fram til begynnelsen av 1990-tallet utgjorde kristen populærmusikk en flora av plateutgivelser, konserter, festivaler og egne musikkmagasiner, ikke minst i Norge. Dessverre gikk dette under radaren for de aller fleste utenfor de kristne miljøene. I dag er denne – for mange epokegjørende – tiden i ferd med å gå i glemmeboka også i de miljøene hvor den oppstod.

Alf Prøysen sang at alle har et søskenbarn på Gjøvik. Sannsynligvis har de aller fleste også en slektning i den kristne populærmusikken. Selv om merkelappen «kristen artist» i dag sjelden benyttes, lar fremdeles mange musikere og artister troen komme til uttrykk i musikken.

Denne boka løfter ikke bare fram en for mange glemt kulturarv – den belyser hvordan den kristne populærmusikken har hatt – og fremdeles har – stor betydning i mange menneskers liv.»

Om forfatteren

 • (Foto/Photo)
  1/1

Olav Solvang har fulgt norsk og internasjonal populærmusikk, inkludert den kristne delen av den, siden tidlig på 1960-tallet. Fra 1984 og fram til i dag har han, først som redaktør for musikkbladet Treff, og deretter som kulturjournalist i Vårt Land, truffet og intervjuet de aller fleste som har vært involvert i kristen musikk her i landet – og som blir presentert i denne boka.