Hopp til hovedinnhold

Dains me mæ

En utstilling om dansehitter og Trondheim som danseby

  • 1/1

Hva er det som gir populærdansen kraft til å samle store grupper mennesker rundt smittende bevegelser? Hvorfor blir man glad av å danse?  Og hva gjør at noen danser forblir populære, mens andre forsvinner som døgnfluer?

Utstillingen vil vise noen av de mest kjente dansehittene og dansesjangrene fra de siste tiårene. Fra twist til k-pop, fra fugledansen til gangnam style, fra the running man til macarena, fra strekkbuksepolka til harlem shake - og så videre! Populærkulturen er full av dansehitter og hver generasjon har sine favoritter. Kan du de samme dansene som dine foreldre, besteforeldre, kolleger, venner, barn eller barnebarn?

Utstillingen inviterer alle inn i dansen gjennom kinect-teknologi og skjermer. Her kan du tre inn på dansegulvet og også lære deg et steg eller tre!

Du får også et dypdykk i dansebyen Trondheims historie, gjennom en dokumentarfilm med nye intervjuer og arkivbilder. Det finnes kilder på dansehistorier i Trondheim helt tilbake til 1700-tallet. Mange trondheimere har trasket sine barnesko på Almas danseskole, og fremdeles er danseskolene viktige i rekrutteringen.

Dains me mæ er tredje og siste del i utstillingstriologien Museene danser – tre interaktive fortellinger om dans. Der typiske museumsutstillinger om dans gjør publikum til en passiv, observerende part, fokuserer denne utstillingstrilogien på deltakelse og inkludering. I utstillingsperioden blir det også månedlige arrangement (lenke til arrangement på nettsiden) på Rockheim.

Utstillingen står i Rockheims 4. etasje i hele 2019. Bli med i dansen – dans med oss!

Museene danser er et utviklingsprosjekt i museumsformidling av dans og dansetradisjoner. Prosjektet eies av Norsk senter for folkemusikk og folkedans, og samarbeider med Museene i Sør-Trøndelag. Prosjektleder er Tone Erlien. Prosjektet støttes av Trondheim kommune, Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Norsk kulturråd og Danske Bank.

Tidligere arrangement i utstillingsperioden:

Torsdag 14.september kl 18.00: 
Utstillingsåpning! Taler, overraskelser, fest og dansehit-diskotek. Gratis inngang.

Lørdag 21.oktober kl 1700. Historietime med Johan Fasting, om swingdansens historie i Norge.

Lørdag 25.og søndag 26.november kl. 12.00: 
Drop-in kurs i dansehitter fra 1960 og til i dag.

Mandag 4. desember. Mimrekveld med gode historier og historiske filmklipp. Kanskje blir det en dans etterpå! Kveldsarrangement (tidspunkt kommer).

Lørdag 21.januar: «Dansens marked» Dansedag på hele Rockheim. Stands, dansekonkurranse, battles, diskotek med DJ. Tidspunkt kommer.

Lørdag 10.februar: Interaktiv danseforestilling. Mer informasjon og tidspunkt kommer.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1