Kultur-retur

En foredragsserie i seks deler om musikk på tvers av tid og geografi med Sigbjørn Nedland.

  • Design: Yolanda Fugao (Foto/Photo)
    Design: Yolanda Fugao

NRK radio-profilen, Sigbjørn Nedland holder en foredragsserie på seks deler, som handler om musikkens reiser over hav og land, gjennom tid og rom. Foredragene vil foregå annenhver gang på Rockheim og Ringve. 

Kultur - Retur #1

21. oktober 2021, kl. 19:00 - Rockheim

Første foredrag, på Rockheim, vil dreie seg om nordamerikansk musikk, fra starten med slavefart fra Afrika og innvandring fra Europa, musikkblandingen dette førte til, og utviklingen av musikkformer som ragtime, blues, jazz, rhythm ‘n’ blues, country og rock ‘n roll. I dette foredraget hører vi om utviklingen fram til ca. 1960.​

Kultur - Retur #2

18. november 2021, kl. 19:00 -Ringve

Andre foredrag, på Ringve, vil dreie seg mer om slavehandelen i videre forstand, med et fokus på Karibia, blant annet på de gamle dansk-norske «besittelser» Dansk Vestindien og musikken der, samt musikken fra Trinidad og Tobago, Cuba og noen andre steder.

Kultur - Retur #3

9. desember 2021, kl. 19:00 -Rockheim

Foredrag nummer tre, på Rockheim, vil ta for seg utviklingen av rockemusikk og ungdomskultur fra 1960-tallet, med et tilbakeblikk på 50-tallets beatkultur og «folksingers» (Woody Guthrie, Leadbelly m.fl.), og rockens rolle som ledende kulturuttrykk fram til 1980-tallet.

Kultur - Retur #4

20. januar 2022,kl. 19:00 - Ringve

Foredrag nummer fire, på Ringve, handler mest om historien til enkelte instrumenter: gitar, trekkspill, saxofon m.fl., pluss historien til bl.a. flamenco, og latinamerikansk musikk: samba/bossa nova, tango mm.

Kultur - Retur #5

17. februar 2022,kl. 19:00 - Rockheim

Foredrag nummer fem, på Rockheim. handler om en øy i Karibia og hvordan den ble opphavet til en musikk som spredde seg over hele verden. En kultur som har røtter helt tilbake til kong Salomo og Dronningen av Saba, og som frambragte den første musikken med internasjonal suksess på nivå med rock, pop og jazz som ikke hadde utspring i et vestlig, rikt og industrialisert land. Fra mento, via rocksteady, og fram til reggaemusikkens verdensomspennende musikalske, politiske og religiøse påvirkning.

Kultur - Retur #6

17. mars 2022,kl. 19:00 - Ringve

Dette sjette og siste foredraget er på Ringve og dreier seg om musikkens reise over havet tilbake fra Amerika og Karibia til Afrika. Og om Afrika som et kontinent med store riker og sivilisasjoner der musikken og kulturen var viktig, med musikk som har overlevd fram til i dag. Om ny afrikansk musikk og hvordan den erobret kontinentet – og så resten av verden. Samt litt om instrumenter på reise begge veier over Atlanterhavet.

Nedland.JPG (Foto/Photo)

Sigbjørn Nedland

Radio- og TV-programleder og -produsent, NRK (1969 – 2018), mest kjente program: "Pandoras Juke Box" og "Jungeltelegrafen". 

Musikkprodusent for ca. 40 album med en rekke norske og internasjonale artister. Initiativtaker og prosjektleder for diverse internasjonale kulturprosjekter med deltagelse fra mange forskjellige land i Europa, Afrika, Asia og Amerika: oppbygging og drift av lydstudio, arbeid med copyright, musikkutdanning, digitalisering av musikkarkiver, workshops og studioproduksjoner med dokumentasjon av lokal og regional musikk, samt bruk av denne i moderne produksjoner. 

CD-produksjoner og konserter i tilknytning til Nobels fredspris, ansvarlig for musikk- og artistprogram ved festivaler og større evenement, bl.a. åpningsseremonien ved Biblioteket i Alexandria. 

Forfatter av artikler, skuespill, bøker og sangtekster. Ledet i 10 år EBU World Music Workshop. Har mottatt Kongens fortjenstmedalje, Vest-Agder fylkes kulturpris, Årets hederspris i Prix Radio, NOPAs Mediapris.

Les mer: nedlandkultur.com