Instrumentkunnskap: Tidlig bruk av elektroniske intrumenter
Hvordan startet bruken av elektroniske musikkinstrumenter? Vi ser kanskje for oss visjonære musikere og komponister som ønsket å utforske nye musikalske muligheter. Men det finnes flere historier.
- 1/1
I tiårene før andre verdenskrig ble det utviklet en rekke elektroniske musikkinstrumenter – slik som thereminen, ondes martenot og trautoniet. Underholdningsartister, radioentusiaster og filmkomponister var blant dem som viste størst interesse. I dette foredraget får du høre om hvordan instrumentene ble brukt til å imitere måkeskrik og stemmen til Mikke-Mus, eller til å lage flystøy og surrealistiske lydkulisser.
Kveldens gjest er Frode Weium som nylig har skrevet en doktoravhandling ved Institutt for historiske studier, NTNU, om elektroniske musikkinstrumenter i Norge før 1940. Sammen med Tim Boon har han redigert boken Material Culture and Electronic Sound, som ble utgitt i 2013. Weium er konservator ved Norsk Teknisk Museum i Oslo, der han blant annet har stått bak den faste utstillingen Musikkmaskiner.
Tidspunkt: 19.00
Pris: 90.-/60.-
Billetter kjøpes på Rockheim eller her: https://rockheim.hoopla.no/#events/2699834722
Om Instrumentkunnskap
Med serien Instrumentkunnskap ønsker vi å formidle kunnskap om musikkinstrumenter og temaer knyttet til dem. Det kan handle om instrumenters musikkhistoriske betydning, om hvordan de er utviklet, om spilleteknikk og repertoar. Serien er en gylden anledning til å invitere musikere og eksperter på sitt felt til å snakke, demonstrere og spille for oss. Arrangementene befinner seg i grenselandet mellom foredrag, intervju og konsert, der lyden og musikken står i sentrum.
Fra 2016 samarbeider Rockheim og Ringve Musikkmuseum om programmeringen av Instrumentkunnskap. Begge er nasjonale museer som samler på musikkinstrumenter. Til sammen dekker vi flere hundre års instrumentutvikling – fra barokk til rock! Arrangementene foregår vekselvis på Rockheim og Ringve.