Intervju med Alex Bergdahl

Kiss-entusiast Alex Bergdahl har samlet ca. 3000 unike innspillinger med Kiss, i tillegg til sjeldne fotografier og møteprotokoller. Torsdag 29. november holder han foredrag på Rockheim.

  • 1/1

- Det er musikken, det er sminken, det er sceneshowene, plateomslagene og medlemmene. Men fremfor alt er det historien! Bandets fantastiske historie fra A til Å. Så mye spennende som ligger der, som man kan prate om og lære seg!


Kiss-entusiast Alex Bergdahl jobber til daglig på biblioteket i Helsingborg i Sverige. Etter at han i 2013 holdt et foredrag om Kiss i anledning bandets 40-årsdag, har det ballet på seg. 29. november kommer han for første gang til Rockheim, for å holde musikkforedrag om Kiss sine plateomslag, i forbindelse med vår utstilling Kiss - The Exhibition. Vi sendte Bergdahl noen spørsmål på mail, for å bli bedre kjent før arrangementet. 

FINN BILLETTER TIL MUSIKKFOREDRAGET MED ALEX BERGDAHL

- I dag samler jeg mest på informasjon om Kiss. Men også på lydinnspillinger og videor. Jeg har selvsagt en del album, men ikke dukker, flipperspill og sånt. Jeg vil heller lære om Kiss gjennom for eksempel gamle møteprotokoller, fotografier, innspillinger og bøker. Jeg elsker å samle løse tråder for å forklare sammenhenger. Hvorfor hendte akkurat dette med Kiss? Jo, det var derfor dette hendte, og så videre. 

- Har du mange innspillinger med Kiss? 
- Oi, det er et vrient spørsmål. Totalt sett...kanskje 3000 frem til og med 1997. Litt flere, kanskje. 

- Hvordan ble du hektet på Kiss? 
- Jeg var fire år gammel da jeg hørte albumet Unmasked. Jeg ble solgt med en gang, det var aldri noen vei tilbake. Fantastisk musikk av fire superhelter, med et superstilig plateomslag - det kan ikke bli bedre. 

- Kan du fortelle litt om den populære Kiss-podcasten Alex Room Service som du driver?
- Det begynte som en artig greie, jeg følte for å lage et slags kommentarspor til Live In Tokyo 1977-DVD-en. Så begynte jo folk å høre på. Masse folk. Nå har jeg tusenvis av lytter, som hører igjen og igjen på de 52 epsiodene - 52! - som har har lagt ut hittil. Sinnsykt!

- Hvordan har det seg at du begynte å holde foredrag?
- Jeg skulle holde et lite foredrag på biblioteket jeg jobber på, i anledning Kiss sin 40 års-dag, og inviterte min venn, forfatteren Carl Linnaeus som nettopp hadde gitt ut sin første bok, Kiss - Den Osminkade Sanningen, og så gjorde vi en liten happening. Det kom masse folk fra hele Sverige! Siden ble jeg invitert for å holde foredrag mange steder. Dette er jo fem år siden, og det har bare blitt større og større. Jeg har til og med fått holde foredrag sammen med Bruce Kulick (gitarist i Kiss 1984 - 1996, red. anm.) i Stockholm. Vi snakket om Asylum-albumet og turneen. Det var helt fantastisk. 

- Hva tenker du om at Kiss nå har annonsert at de skal ut på avslutningsturne?
- Jeg synes det er perfekt at de gjør sin avskjedsturne nå. De velger selv å gjøre det, ingen har dødd eller blitt syk. Det er deres valg etter nesten 50 år, og vi kan bare si "Takk for alt!".