Intervju med Dust-to-Digital

Lance Ledbetter synes det er surrealistisk at Bob Dylan gir hans gospelutgivelser i gave til Neil Young. Nå er han på jakt etter norsk musikk å gi ut.
Onsdag holder Dust-to-Digital foredrag på Rockheim.

 • Lance og April Ledbetter har hele verden som sitt nedslagsfelt, men driver fortsatt Dust-to-Digital fra sitt eget hjem.
  1/1
  Lance og April Ledbetter har hele verden som sitt nedslagsfelt, men driver fortsatt Dust-to-Digital fra sitt eget hjem.

– Jeg ser fram til å høre mer musikk fra Norge. Ørene mine er alltid på stilk og jeg har et åpent sinn, sier Lance Ledbetter, som sammen med sin kone April, driver det Atlanta-baserte plateselskapet Dust-to-Digital. Onsdag 24. oktober kl. 19 holder ekteparet foredrag på Rockheim (søk etter tilgjengelige billetter).

– Det vil handle om valg og erfaringer jeg har gjort underveis i reisen som har tatt Dust-to-Digital dit vi er i dag, skriver Lance Ledbetter i en mail-intervju med Rockheim. 

Siden sin spede oppstart i 1999, har selskapet fått et tosifret antall Grammy-nominasjoner, er omtalt og rost i en rekke toneangivende medier som The New Yorker, The Economist og Pitchforkmedia og har over en halv million følgere på facebook, som de pleier flittig. Ikke verst, med tanke på at musikken de gir ut er relativ obskur, med hovedvekt på utilgjengelig, eldre amerikansk populærmusikk, men også 60-tallsrock fra Kambodsja og strupesang fra Mongolia. Nøysom kuratering, forseggjorte, fysiske innpakninger og aktiv bruk av sosiale medier, ser ut til å være deler av nøkkelen til suksessen. 


– Dette vil jeg gå detaljert inn i under foredraget. Men for å si det veldig enkelt, så søker jo folk etter ny musikk på telefonene sine og vi deler gladelig musikk på denne måten, for å inspirere lyttere over hele verden, sier Lance Ledbetter.

– At vi får oppmerksomhet i mange magasiner er ikke noe vi jobber målrettet mot, men vi setter selvsagt pris på det. Vi er et veldig lite selskap, så all oppmerksomhet som rettes mot vårt arbeid, vil hjelpe oss å nå flere.
 • Goodbye, Babylon (2003) vakte oppsikt, ikke minst på grunn av innpakningen i tre og bomull.
  1/1
  Goodbye, Babylon (2003) vakte oppsikt, ikke minst på grunn av innpakningen i tre og bomull.

På slutten av 90-tallet jobbet Lance i en radiostasjon på college i Atlanta, og ble frustrert over hvor vanskelig det var å finne eldre gospelmusikk. Fem år research senere ga han ut Dust-to-Digitals første «album»; en forseggjort treboks fylt med seks cd-er med gospelmusikk fra 1902 til 1960, fulgt av en 200-siders bok. Året etter ble utgivelsen belønnet med to Grammys, i tillegg til mye ros, omtale og senere en uttalelse fra artisten Neil Young, på NPRs Weekend Edition radio show.
– Det er en vill historie! Neil Young ble spurt om hva har hørte på for tiden, og svaret han ga var: 

«I recently got a gift from Bob Dylan, a good old friend of mine. He gave me a gospel collection of great old American music and early country roots from old 78s. It’s the original wealth of our recorded music; it’s the cream of the crop and has the history of each recording. It’s a great old set called “Goodbye, Babylon,” and it’s incredible. It’s in a wooden box and everything, and it’s just so beautiful». 

– Ettersom jeg og April har pakket alle «Goodbye, Babylon»-boksene for hånd, føltes det som at musikken hadde reist fra våre hender, til Bob Dylans hender og så til Neil Youngs hender. Det var et surrealistisk øyeblikk!

I tillegg til musikkforedraget på Rockheim onsdag 24. oktober, skal Lance og April Ledbetter holde et foredrag tirsdag under Norsk lydkonferanse 2018 på Rockheim, og onsdag vil Lance Ledbetter samtale med platesamler Kent Horne påNasjonalbiblioteket i Oslo. Deretter vender Ledbetters tilbake til sitt hus i Atlanta, som fortsatt er base for plateselskapet.

– Vi har to nye bokser på gang for øyeblikket. Den ene, Excavated Shellac, er et sett satt sammen av Jonathan Ward, en platesamler bosatt i Los Angeles. Når det gjelder det andre prosjektet, så pågår det forhandlinger om lisenser, så det kan jeg ikke snakke om akkurat nå…men mer om dette vil komme snart!