Hopp til hovedinnhold

Jukeboks!

Utstillingen Jukeboks! tematiserer hvordan musikk, medier og mennesker gjensidig virker på hverandre. Utvalget av jukebokser, produsert fra 1940-tallet og frem til i dag, viser endringer innen industridesign og musikkteknologi. Men jukebokser er også mye mer! I flere tiår var jukeboksen leverandør av populærmusikk i landets kafeer. Jukeboksene ble en del av menneskers liv og fortellinger.

  • 1/1

Rockheim Temporær, 10. februar - 1. mai 2011

Se nettutstilling her!

Se bildegalleri av de utstilte jukeboksene

Kyssing og slåssing. Mange forbinder jukeboksen med kafeen, puben, lokalet – stedet man dro til for å høre musikk i fellesskap med andre. Jukeboksen ble på denne måten et symbol på – og ofte en forutsetning for – sosialt samvær. På 1950-tallet hadde de færreste private platespillere, radioen dominerte i hjemmene, og man var heldig om man fikk servert en rockelåt på Ønskekonserten.

Jukeboksen som tidsmaskin, Dinosaur eller UFO? Fra å være det nyeste innen design representerer de klassiske jukeboksene i dag minner om noe som har vært. Designet på mange jukebokser er inspirert av utviklinga innen bil-, fly- og raketteknologi. Jukeboksen er en tidsmaskin som kan ta oss bakover, men også framover i tid. Mange ser på jukeboksen med et nostalgisk blikk, men vi kan også forestille oss å være på 1950-tallet og se jukeboksen som en teknologisk nyvinning som peker mot vår egen tid.

Symbolverdi. Jukeboksen er mer enn en musikkmaskin: Den er et stemningsskapende møbel med symbolverdi. På tross av at avspillingsmediene har blitt mindre og mindre i fysisk størrelse, produseres det fortsatt store jukebokser. Et godt eksempel på dette er den klassiske jukeboksen fra 1947, Wurlitzer 1015, produsert for å spille 78-plater. I 1987 ble det laget en ny versjon av denne kalt Wurlitzer One More Time, med samme utseende men for cd-format. I 2010 ble det lansert enda en ny versjon av denne for Ipod. Mange forbinder Ipoden med hodetelefoner og private lytteopplevelser. Ved å sette en Ipod inn i en jukeboks forsvinner Ipodens private karakter.

Spillelister og musikk som sosial aktivitet. Selv om teknologien forandrer seg og tilgjengeligheten på musikk er større i dag enn for 60 år siden, er mye uforandret. På samme måte som i en jukeboks komponerer man i dag spillelister som består av utvalgte favoritter. Disse kan man dele på nettet eller lagre på datamaskiner og mp3-spillere, for senere å plugge inn i et hvilket som helst lydanlegg og dele med andre. Kyssing og slåssing til musikk forekommer fortsatt den dag i dag, om lyden kommer ut av en jukeboks eller en pc!

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1