Hopp til hovedinnhold

En fyr med tusj - 40 år med Tommy Sydsæter og Vazelina Bilopphøggers

Utstilling som feirer 40-årsjubileet for samarbeidet mellom tegneserieskaper Tommy Sydsæter og bandet Vazelina Bilopphøggers.

  • 1/1

Rockheim Galleri
5.10.23 - 27.3.25​


«Nå ska’ du få høre om en plass langt utpå Flatbygden! Nærmere bestemt på Toten. Der låg det et bilophøggeri som hette Brøttet»

Slik starter tegneserien om 5 glade bilopphøggere som på dagen høgger bilen, men om kvelden er Rockabilly-stjerner i bandet Vazelina Bilopphøggers. 

Høsten 2023 er det 40 år siden de første tegneseriestripene av Vazelina Bilopphøggers begynte å ta form. Sammen med manusforfatter Dag E. Kolstad skapte Tommy Sydsæter tegneserieversjonene av Høgger’n, Eldar, Viggo, Hottie og Rune. De første historiene ble publisert i Norsk MAD 1/1984.

Samme år kom Vazelina-albumet «Fem fyrer med ved» ut, der Sydsæters tegneseriefigurer prydet coveret. Like etterpå fulgte tegneseriealbumet «Fem fyrer med ved/Eventyret om eksospott» fra duoen Kolstad/Sydsæter. De neste årene tegnet Sydsæter flere historier og utallige striper med manus av Kolstad, Rolf Håndstad og Robert Wood i Norsk MAD, Pyton og Humor og Kanari der Vazelinas verden ble utførlig beskrevet med humor og galskap.

Utstillingen «En fyr med tusj. 40 år med Tommy Sydsæter og Vazelina Bilopphøggers» feirer 40-årsjubileet for dette samarbeidet. Her vises for første gang Sydsæters originale skisser og tegninger til det som skulle bli en suksesshistorie i norsk musikk – og tegneseriehistorie.

Utstillingen kan besøkes i perioden 5. oktober 2023 - 1. oktober 2024. I utstillingsperioden vil det være ulike arrangement knyttet til utstillingen, blant annet tegneseriekurs med Trond Stavås og arrangement i samarbeid med Grafill Trondheim i 2024.  

  • Foto: Anne Boger

Tommy Sydsæter

Tommy Sydsæter er en norsk tegneserieskaper som er best kjent for sine mange bidrag i Norsk MAD og Pyton, samt tegneserieversjonen av rockebandet Vazelina Bilopphøggers. I 1980-årene ble han og kollega Arild Midthun toneangivende forbilder for en oppblomstring av norske humorserier. 

Kunsttrykk

I forbindelse med utstillingen blir det produsert eksklusive kunsttrykk av ulike forsidemotiv til magasiner og plater. Trykkene er tegnet av Tommy Sydsæter og innrammet av Bakklandet ramme og kunst. Trykkene er signert og i et opplag på 15 stk. pr.motiv.

Følgende trykk kan kjøpes på Rockheim i utstillingsperioden:
Fem fyrer med ved (oransje versjon)
• Jakten på den forsvunne Høggilacken (lilla versjon)
• Slankekuren (grønn versjon)
• Høgg i klaveret (blå versjon) - kun 10 eks.
• Høgg i klaveret (gul versjon) - kun 10 eks.
• Høggsommer
• Here comes Johan
• Star cars

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1