Kristin Asbjørnsen - i arven etter Ruth Reese

Opplev Kristin Asbjørnsen fredag 4. oktober på Rockheim Scene i en helt spesiell konsert, der hun både fremfører låter fra det kritikerroste albumet Traces Of You (2018), og sine tolkninger av afroamerikanske spirituals inspirert av sin læremester Ruth Reese.

  •  (Foto/Photo)

Kristin Asbjørnsen arvet I 1990 to bæreposer med noter, deriblant over 100 spirituals, av den afroamerikanske sangeren Ruth Reese (1921-90). Kristin var siste elev av Ruth Reese, og Kristins spiritualstolkninger resulterte i utgivelsene Wayfaring Stranger – a spiritual songbooki 2006 og  I’ll meet you in the morningi 2013. 

Denne spesielle konserten er knyttet til vår utstilling Soli Deo Gloria - en utstilling om kristendom og populærmusikk i Norge, der Ruth Reese er en av artistene som vies fokus. 

Kristin Asbjørnsen har i løpet av de siste 25 årene etablert seg som en av de mest markante stemmene i den norske jazzfloraen. I 2018 ga hun ut det bejublede albumet Traces Of You. I denne konserten på Rockheim får du oppleve både afroamerikanske spirituals og låter fra hennes siste utgivelse. 

På scenen har hun med seg Olav Torget (gitar, vokal) og Suntou Susso (kora, vokal). 

Rockheim Scene
Fredag 4. oktober kl. 20.00
Billetter kr. 320,- + avg. (i salg på hoopla.no og billettluken på Rockheim)
BILLETTER I SALG NÅ

Spirituals er folketoner og livsuttrykk skapt av de afrikanske slavene i statene. Kristin har, både som sanger og låtskriver, gjort et omfattende arbeid med å nytolke og bearbeide stoffet. Ofte omdannes sangene, fragmenter av ulike spirituals sammenflettes, tekst og musikk utvides.

I forlengelse av spiritualsarbeidet har Kristin fordypet seg i vestafrikanske musikktradisjoner. Med Traces Of You står sildrende afrikanske ornameneter i lekende dialog med et klangfylt gitarunivers. Deler av Kristins lyrikk er oversatt til vestafrikansk mandinka, i berørende samsang med Suntou Susso.

Kammerspillet i Kristins musikk bærer avtrykk fra både vestafrikansk og afroamerikansk musikk, nordisk jazz og kontemplativ kirkemusikk. På stillferdig og besvergende vis omfavnes sangene; rått, groovy og sildrende, båret fram av Kristins eiendommelige vokal.

Kristins musikk tematiserer bevegelse og livsavtrykk. Sangene peker på forandringene i livet, hvordan vi tilhører hverandre og hvordan vi samtidig alle må gå veien hver for oss alene.

Kristin Asbjørnsen – vokal

Olav Torget – gitarer & vokal

Suntou Susso – kora & vokal

Asle Karstad – lyd

Ola Bråten - lys

Kristin Asbjørnsen

Kristin Asbjørnsen er sanger og låtskriver med 25 års internasjonal kunstnerisk virksomhet. Hennes originale stemmeuttrykk bærer i seg impulser fra både vestafrikansk og afroamerikansk musikk, nordisk jazz og kontemplativ kirkemusikk.

Kristin turnerer aktivt i Europa, der hun både fremfører egne komposisjoner og personlige tolkninger av spirituals. Hennes siste soloalbum Traces Of You 2018 høstet strålende mottagelse. I 2013 utgav Kristin det kritikerroste albumet I’ll Meet You In The Morning (Universal/Emarcy) – som videreførte hennes mangeårige arbeid med afroamerikanske spirituals. I 2009 utgav hun The Night Shines Like The Day og sitt første soloalbum Wayfaring Stranger – A Spiritual Songbook (2006).  Hennes soundtrack til filmen Factotum (Charles Bukowski/Bent Hamer), markerte for alvor hennes virke som sanger og låtskriver internasjonalt. 

Kristin har også hatt flere større samarbeid med den sørafrikanske acappella gruppen Ladysmith Black Mambazo. I en årrekke har hun spilt konserter med pianist Tord Gustavsen, og har utarbeidet konsertforestillinger i samarbeid med forfatter Hanne Ørstavik. Kristin var i mange år sentral i ensemblene Krøyt, Dadafon og Kvitretten, og har vunnet Spellemannspriser, Alarmpris, Edvardpris, Kanon-pris (Beste Filmmusikk) og den Franske Mondomix-Babel Med Award. Kristin har bakgrunn fra den såkalte jazzlinja ved Trøndelag Musikkonservatorium.

Kristin og Olav Torget har utviklet et tett kammerspill gjennom mange års musikalsk samarbeid. Gitarspillet til Olav er i særklasse, hans uttrykk er blant annet utviklet gjennom mangeårig fordypning i sør- og vest-afrikanske musikktradisjoner (særlig griot-musikk fra Senegal). Olav er flittig brukt gitarist i ulike pop/jazz/verdensmusikk sammenhenger. Han utgav soloalbumet Suburban Jive i 2007 til strålende omtaler og har også produsert en rekke album for ulike artister. 

Suntou Sussoer oppvokst i en griotfamilie i Gambia og sammensmelter sin rike mandinkatradisjon med nye musikalske impulser. Han har en sterk lyrisk og groovy kraft, og er i dag en mye brukt koraspiller, perkusjonist og sanger i England. Han medvirket bla som koraspiller, sanger og komponist på den svenske filmen Medan Vi Lever filmen og spiller blant annet med Seckou Keita og i Ghazalaw-ensemblet.

Ruth Reese (1921-1990)

  •  (Foto/Photo)
    Erik Poppe/NTB Scanpix /

Det var gjennom artisten Ruth Reese at mange i Norge hadde sine første møter med spirituals og gospelmusikk. Reese som opprinnelig var fra Alabama turnerte som sanger rundt omkring i Europa, før hun bosatte seg i Norge på slutten av 1950-tallet. Med dette ble hun den første etablerte svarte artisten i Norge

I tillegg til konserter gjorde Reese seg bemerket med musikkåserier over afroamerikansk musikkhistorie, blant annet på skoler i hele landet. Reese var både folkeopplyser og aktivist, og hun var ikke redd for kontrovers med sine foredrag om rasisme.

Hun var klassisk utdannet og mestret en rekke sjangre, men på mange måter stod gospel og spirituals hennes hjerte nærmest. Også i den forbindelse hadde hun klare meninger, og hun hadde slett ikke sansen for utvannede kommersielle versjoner av musikken, noe hun ikke var redd for å fortelle om på norske gospelarrangementer på 1970-tallet.

Reese hadde gjennom hele sin karriere et brennende engasjement. I 1990 døde hun på scenen i Oslo etter å ha mottatt pris for sitt arbeid mot rasisme og apartheid. Reese sin elev Kristin Asbjørnsen tok da over notematerialet etter Reese, og har ført arven hennes videre.