Minneord Frode Viken

Låtskriveren og gitaristen i D.D.E. gikk ut av tiden påskeaften 2018.

  • Frode Viken øverst i midten, sammen med resten av D.D.E. Foto: Arne Nordtømme.
    1/1
    Frode Viken øverst i midten, sammen med resten av D.D.E. Foto: Arne Nordtømme.

– Det er med stor sorg vi må meddele at vår gode venn, gitarist og komponist Frode Magnus Viken er død, 63 år gammel. Frodes helsetilstand ble nylig forverret, og han gikk bort etter kort tids sykeleie. Han vil bli minnet i hver og en av hans fantastiske låter.

Våre tanker går til familien, skriver D.D.E. på sine Facebook-sider.

Frode Viken begynte først som musiker i Broken China, som eksisterte fra 1973 til 1975. Han var deretter innom Prudence en kort periode som bassist. Senere ble det band som Give (1975 - 1977), Opera Buffa (1977 - 1979), Rollaug (1979 - 1984) og After Dark (1985 – 1991). Det siste bandet ble senere til D.D.E., som ga ut sin første plate, Rai-Rai, i april 1993. I begynnelsen spilte Viken bass, men han skiftet senere til gitar, og bidro dessuten med mandolinspill og sang.

Frode Viken ble også mannen som skrev de langt fleste av låtene til DDE. Noen ganger i samarbeid med tekstforfatter Idar Lind, andre ganger helt alene. Senere kom også Terje Olsen og Rolf Mokkelbost med som tekstforfattere. Med sanger som ”Vinsjan på kaia”, ”E6”, ”Rompa mi” og ”Det går likar no” fikk Viken og de andre medlemmene i D.D.E. en helt spesiell plass i mange nordmenns hjerter. ”Vinsjan på kaia” ble dessuten kåret til den beste sangen om det moderne Norge, da Dagsavisen hadde en avstemning om dette i 2014.

Frode Viken fikk kreftdiagnose i 2012. Hans sønn, Daniel Viken, har senere vikariert for faren som gitarist i D.D.E.. Men han opptrådte mange ganger senere også, særlig på litt større konserter. Så sent som for en måned siden sto han på scenen i Narvik med kameratene i D.D.E..

Han var født 30. mars 1955 i Namsos, og døde 31. mars 2018 i Trondheim. I tillegg til de mange årene som musiker har han også drevet musikkforretning, lydstudio og nærradio, og vært gitarlærer ved Namsos Kommunale Musikkskole.

Frode Viken blir nå hyllet av svært mange. Terje Tysland fra Prudence sier det slik: – Det er brutalt. Han har vært en venn i mange år og har vært en enorm låtskriver.

Også Åge Aleksandersen har skrevet om savnet han nå føler: – Da den store båra frå det ukjente havet kom og tok deg med stakk det så djupt og vondt i meg, Frode.

På Facebook-siden til D.D.E. har nærmere 20 000 mennesker lagt igjen sine hilsener til låtskriveren og gitaristen.

– Frode var opphavsmann til alle våre melodier, og mange av tekstene våre. Han var kanskje den viktigste av alle i grunnfjellet i D.D.E.. Uten Frodes sanger hadde vi aldri opplevd den suksessen vi har fått lov til å være med på, fortalte frontfigur Bjarne Brøndbo til Namdalsavisa, dagen etter at dødsfallet var blitt kjent.