Hopp til hovedinnhold

Backstreet Girls, Hellbillies og Sidsel Endresen innlemmes i Rockheim Hall of Fame 2023

Vi gratulerer Backstreet Girls, Hellbillies og Sidsel Endresen som innlemmes i Rockheim Hall of Fame 2023! Artistene vil bli formelt innlemmet i Rockheim Hall of Fame mot 20. desember kl. 21.40 på NRK1.

Vi gratulerer Backstreet Girls, Hellbillies og Sidsel Endresen som innlemmes i Rockheim Hall of Fame 2023. Artistene vil bli formelt innlemmet i Rockheim Hall of Fame TV-sending på NRK1 20. desember, og i museets Rockheim Hall of Fame-utstilling. Nytt av året er at de innlemmede vil feires utover høsten på Rockheim i form av konserter, live-podkast, filmvisning under Sonisk Musikkfilmfestival, spesialomvisninger og pop-up utstilling!

Siden 2010 har 38 artister/aktører fra norsk populærmusikks historie blitt innlemmet og hedret i Rockheim Hall of Fame-seremonien og utstillingen. Norske artister/aktører kan bli nominert til RHoF tidligst 20 år etter at de har debutert med en utgivelse, bidratt til en utgivelse, vært involvert i karrieren til en artist, eller på annen måte satt sitt preg på populærmusikkens historie.

I 2023 vil Backstreet Girls, Hellbillies og Sidsel Endresen innlemmes i Rockheim Hall of Fame.

Nominasjonskomiteen for Rockheim Hall of Fame består av Tone Østerdal (leder), Kari Bremnes, Sandeep Singh, Tove Bøygard, Geir Rakvaag, Sondre Lerche og Arnfinn Stendahl Rokne. En storjury bestående av 175 personer med bred og mangfoldig bakgrunn fra den norske musikkbransjen har avgitt stemmer på årets nominerte hvor Backstreet Girls, Hellbillies og Sidsel Endresen fikk flest stemmer.

Les mer om årets innlemmede: 

  • Foto: Ole Magnus Storberget

Backstreet Girls

Backstreet Girls har vært rockens fanebærere i Norge helt siden de begynte å herje landets rockeklubber på midten av 1980-tallet. Gruppas andre album «Boogie till you puke» fra 1988 ble en umiddelbar rockeklassiker. På scenen er de uovertrufne, og Backstreet Girls har i førti år turnert Norge på kryss og tvers, og nærmer seg tjue albumutgivelser. Gruppa er troverdige, vitale, har stamina, og de har hele tiden stått på sitt. Her er det upretensiøs, drivende og feststemt rock’n’roll som gjelder, helt uanfektet av trender i musikkbransjen. Backstreet Girls er tradisjonsbærere, og en elsket og tilsynelatende evigvarende boogie-maskin.

  • Foto: Agnete Brun

Hellbillies

Hellbillies er respektert, elsket og en levende bauta i norsk musikkliv. Gruppa fra Ål har lyktes i å treffe ung og gammel i by og bygd, og har begeistret både kritikerne og folk flest. De har holdt seg relevante i over tre tiår, og flere av gruppas låter har blitt en del av den norske sangskatten. Med drivende countryrock står Hellbillies fram som banebrytere i sin fornorskning av en i utgangspunktet amerikansk musikktradisjon. Gruppa har påvirket en rekke artister i alt fra viser, dialektrock til bygdemusikk, og har blitt omtalt som gudfedrene innen den moderne norske roots- og country-scenen.

  • Foto: CF Wesenberg

Sidsel Endresen

Sidsel Endresen er en av de mest betydningsfulle stemmene i norsk musikkliv. Gjennom flere tiår har hun stått fram som en søkende, sjangeroverskridende og stilskapende kunstner, og som sanger, komponist, tekstforfatter og bandleder har hun gått opp musikalske stier og banet vei for andre. Endresen er en musikernes musiker, og har medvirket på et hundretall utgivelser, både på egenhånd og gjennom samarbeidsprosjekter med norske og internasjonale musikere. I tillegg til en lang karriere som utøvende artist, har hun siden 1990-tallet undervist i improvisasjon og låtskriving, og er en mentor og et forbilde for en rekke sangere som preger musikken i dag. 

De nominerte artistene i 2023 var: Ane Brun, Backstreet Girls, Bel Canto, Claudia Scott, Hellbillies, Marit Larsen, Sidsel Endresen, Stargate og Tungtvann.

Tidligere innlemmet i Rockheim Hall of Fame: 

2011: Åge Aleksandersen, Wenche Myhre, Jokke & Valentinerne, a-ha, Alf Prøysen
2012: DumDum Boys, The Pussycats, Jan Eggum, Jahn Teigen, Terje Rypdal
2013: Lillebjørn Nilsen, Nora Brockstedt, Anne Grete Preus
2014: Knutsen & Ludvigsen, deLillos, Øystein Sunde
2015: Inger Lise Rypdal, Jan Garbarek, Mari Boine, Ole Paus
2016: Svein Finjarn, Karin Krog, Motorpsycho
2017: Raga Rockers, Dizzie Tunes, Popol Ace
2018: Morten Abel, Kari Bremnes, Stage Dolls
2019: Finn Kalvik, Anita Skorgan, TNT
2020: Halvdan Sivertsen, Radka Toneff, Jonas Fjeld
2021: Mayhem, Casino Steel, The Monroes 

Museene i Sør-Trøndelag (MiST) er en av Trøndelag-regionens største kulturinstitusjoner og består av 12 museer og 32 besøkssteder. MiST tar vare på, produserer og formidler kunnskap om norsk kunst- og kulturhistorie gjennom utstillinger, publikasjoner og en rekke publikumstilbud tilpasset ulike målgrupper. Rockheim – Det nasjonale museet for populærmusikk og Ringve Musikkmuseum er en del av MiST.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1