Hopp til hovedinnhold

Rockheims podkast: Bak låta

  • 1/1
    Bak låta er Rockheims første podkast.

I Rockheims podkast "Bak låta" skal vi konsentrere oss om én låt, og se om vi kan bli kjent med artisten gjennom låta. Hvor mye av artistens personlighet, bakgrunn og verdier ligger i låta? Og hvordan kommer det ut som musikk? 

Vi vil utforske hva som har gjort at låta er som den er. Hvor startet reisen som ble til det vi kan høre på i dag? Hva har skjedd underveis i prosessen? Og hva innebærer det egentlig å jobbe kreativt med musikk? Gjennom podkastserien kan vi også få et bilde av at ulike artister i ulike sjangre vektlegger ulike sider ved musikk, og kanskje dette kan hjelpe oss å utvide horisonten og se verdien i andre sjangre.

Episode 8 - Puppan Te Pappa - Rasmus og Verdens Beste Band m/Rasmus Rohde

"Puppan Te Pappa" er en låt som handler om så mangt. Barn får lov til å tulle med Pappa med kropp og med ord. Det er tøys med et snev av alvor og livets realiteter. Vi snakker med Rasmus Rohde om å skrive en slik låt for barn. Er han en barnslig tøysekopp? Og hvordan lager man musikk som treffer barn? 

Episoden ble publisert 23.08.2023

Episode 7 - Everything/Everything - Bendik Brænne

"Everything/Everything" er en hyggelig og lett låt om konspirasjonsteorier og internett som har gått av skaftet. Bendik Brænne er multiinstrumentalist, artist og dagens gjest. 

Episoden ble publisert 11.07.2023

Episode 6 - With My Hands Covering Both of My Eyes I Am Too Scared to Have a Look at You Now - Team Me m/Marius Drogaas Hagen

«With my hands covering both of my eyes I am too scared to have a look at you now» er en låt full av indre konflikt og kontraster. Kan vi finne dette igjen i låtskriver Marius Drogsås Hagen? Vi tar en prat med han, og dykker inn i denne låta. 

Episoden ble publisert 28.06.2023

Episode 5 - You raise med up - Secret Garden m/Rolf Løvland

«You Raise Me Up» er en låt som blir brukt i mange sammenhenger, fra bryllup og begravelse til gudstjeneste. Låta har vært en kjempehit med både Secret Garden, Josh Groban og Westlife. Den har solgt i rundt 100 millioner eksemplarer og det er utgitt over 1000 coverversjoner av låta. Rolf Løvland forteller i Bak låta om den kreative prosessen, og jakten på den gode melodien.

Episoden ble publisert 31.05.2023

Episode 4 - League of Legends; Udyr – The spirit walker m/Christine Hals

«Udyr – The spirit walker» er en låt som beskriver spillfiguren Udyrs spirituelle reise i dataspillet League of Legends. Christine Hals er filmkomponist, og har laget musikk for verdens mest spilte dataspillspill - League of Legends. I denne episoden snakker vi med Christine om hvordan hun lager musikk for dataspill, hva Christine gjør for å fram de rette stemningene og underbygge historiene.

Episoden ble publisert 24.04.2023

Episode 3 - Suser av gårde - deLillos m/Lars Lillo Stenberg

«Suser avgårde alle mann» er en låt der dagdrømmeren får fritt spillerom. Alt er relativt, og Oslos gater og steder blir til land og verdensdeler. Kan vi finne igjen dette hos låtskriveren, Lars Lillo-Stenberg? Vi tar en prat med Lars om låta, hans tanker om låtskriving og om deLillos i 1986.

Episoden ble publisert 16.03.2023​

Episode 2 - Gi meg litt fred - brenn. m/Remy Malchere Pettersen og Edvard Smith Save

"Gi meg litt fred" er en låt om å ikke gidde noe som helst og det å være en stopper for seg selv. I denne episoden graver Edvard og Remy i hvordan de jobber sammen som en duo, hvor eksplosjoner møter rolig sildring og resulterer i en brann med liten b og punktum til slutt. I løpet av samtalen finner vi to veldig forskjellige typer som skal prøve å forenes i én brenn. "Gi meg litt fred" er en dragkamp mellom Edvard og Remy - full av friksjon og antennende kontraster.

Episoden ble publisert 01.02.2023

Episode 1 - Slutte og byne - Valkyrien Allstars m/Tuva Syvertsen

"Slutte og byne" er en låt om de gangene man bestemmer seg for å ta seg selv i nakken. Låtskriver Tuva Syvertsen (Valkyrien Allstars) forteller om hvordan låta vokste frem, inspirasjonskilder og hvordan Valkyrien Allstars snakker om musikk. Vi leter etter spor av Tuvas personlighet, bakgrunn og verdier i "Slutte og byne" og finner en låtskriver som jobber best sammen med andre, og som innrømmer at hun vil være flink og kul. 

Episoden ble publisert 04.01.2023

Podkastvert: Sigmund Vegge 
Vignettmusikk: Sigmund Vegge 
Utgiver: Rockheim - det nasjonale museet for populærmusikk

Hvis du vil være sikker på å få med deg de fremtidige episodene, kan du abonnere der du hører podkast: 


Innspill eller spørsmål til podkasten? Kontakt oss her!