Hopp til hovedinnhold

Prøysens julekalender: kjerringa som ble lita som ei teskje

  • 1/1

Rockheim Galleri, 16. november - 31. desember 2014

”Det var en gang ei kjerring som la seg og sovna om kvelden, slik som kjerringer pleier å gjøre, og dagen etter vakna hu, slik som kjerringer pleier å gjøre, men da var kjerringa blitt så lita som ei teskje, og det pleier ingen kjerringer å bli.
‘Ja nå er jeg blitt så lita som ei teskje, så får jeg leve deretter,’ sa kjerringa til seg sjøl, for hu hadde ingen å snakke med. Mannen hennes var på jordet, og alle ungene var voksne”.

Slik åpner første bok om Alf Prøysens Teskjekjerringa. En figur som med tiden ble en eventyrlig, liten verdenssuksess, oversatt til 26 språk. Aller størst i Sverige. Svensk TVs filmatiserte julekalender Teskedsgumman fra 1967, samlet en halv million barn og to millioner voksne seere foran skjermen i adventstiden, og introduserte på egen hånd begrepet ”familieunderholdning” i Sverige. Samtidig sang og fortalte Alf Prøysen historier på svensk radio, og skrev historier om Teskjekjerringa i det store, svenske kjendismagasinet Veckorevyn. Det ble trykket julekalendere, papirdukker og puslespill, gitt ut bøker og plater, Teskedsgumman var overalt. Denne i Norge noe ukjente suksesshistorien danner grunnlag for Rockheims nye utstilling Prøysens Julekalender: kjerringa som ble lita som ei teskje.

I samarbeid med Prøysen-ekspert og samler Inge Haukvik fra Børsa, presenteres gjenstander som forteller om Teskjekjerringas store popularitet i Sverige. Vi viser også klipp fra svensk TVs julekalender og stiller ut annet julerelatert materiale fra Alf Prøysen. Her får du den gode julefølelsen, og kanskje også ny kunnskap om vår store nasjonalskald, på tampen av Prøysenåret.

Prøysens Julekalender: kjerringa som ble lita som ei teskje – i Rockheim Galleri 16.11 – 31.12