Hopp til hovedinnhold

Rockheim i fengsel for fjerde gang

Halve bassrekka ble løslatt underveis - samarbeidsprosjektet mellom Rockheim og Trondheim fengsel fortsatte likevel ufortrødent med en rørende avslutningskonsert onsdag.

 • 1/1
  Siste finpuss av strupene før konsert for ca. 60 andre innsatte i Trondheim fengsel.

Dette er fjerde gang Rockheim samarbeider med Trondheim fengsel om prosjektet der de innsatte som har lyst, blir med på ukentlige korøvinger som kuliminerer i en konsert for andre innsatte. 

 • 1/1
  Fem onsdager på rad har innsatte fått delta aktivt i en kulturell aktivitet som beriker deres ellers monotone hverdag.

– Det å stå sammen, og puste og synge, er helsebringende, rett og slett. I starten kan det være litt negativ stemning. Noen sier gjerne at de er i litt dårlig form og ikke får det til. Men etter to timer med korsang merker vi at det løfter de innsatte, forteller Anne Fossen, som leder fengelsprosjektet fra Rockheims side, sammen med Ganges Nordal og Tone Fegran.

– Korøvelsene er slik at det blir en veldig god atmosfære og vi jobber med å bli trygge på hverandre. Veien er kanskje viktigere enn resultatet, sier Fossen.

 • 1/1
  Instruerer: Anne Fossen, prosjektleder ved Rockheim, terper på korsang med de innsatte.

– Det gjør dagen min. Resten av dagen er jeg glad og sitter og synger med folk på avdelinga. Vi blir glade av dette her, sier Tor Emil som sitter i fengsel for trettende gang, til NRK radio.

– Det er utrolig viktig at vi som sitter her får den type kulturtilbud og mulighet til å koble av fra den ellers monotone hverdagen, sier Erlend til NRK radio

Hør hele radioreportasjen om kor i fengsel på NRK her.

 • 1/1
  Karen Haugol Olsen, domkantor og leder for to kor i Nidarosdomen, er hentet inn for å delta i høstens korprosjekt.

Et av Rockheims mandater er å oppsøke personer som ikke kan besøke museet. Derfor har Rockheim også gjennomført prosjekter med sykehjem og St. Olavs hospital. I fengselsprosjektet hentes det også inn ekstern ekspertise. Forrige gang var musiker Truls Lorentzen med, i år er domkantor Karen Haugom Olsen med for å instruere korsangerne. Rundt 12 personer meldte seg på i år, og dette er eneste arena der kvinner og menn møtes i fengselet.

 • 1/1
  Anne Fossen (fra venstre), domkantor Karen Haugom Olsen og Ganges Nordal har lagt mye arbeid i prosjektet og fokusert på musikk, stemmebruk, kommunikasjon, respekt og humor.

– Tidligere har vi også hatt med deler fra utstillingen vår til fengselet, og holdt demonstrasjonskurset «Fra Radionette til Spotify» der. Vi vil jo at de innsatte skal være en del av samfunnet vårt igjen når de kommer ut. Og hvordan blir man det? Kanskje ved å behandles som et menneske og ta del i samfunnet litt etter litt? Og tenk om Rockheim eller noen andre kunne hatt et kor for de som kommer ut, som et videre prosjekt? Det er ofte der det stopper litt, at man mangler et sosialt nettverk å gå til, sier Anne Fossen.

 • 1/1
  Grex vokalis - An Irish Blessing: Både sanger fra populærmusikken og klassiske korsanger står på repertoaret.