Rockheimkunnskap: Folque

Folkrock-bandet Folque gjør sin aller siste konsert noensinne, på Rockheim. Bandet har dedikerte fans som har hengt med siden begynnelsen av 70-tallet, i tillegg til en stadig økende interesse fra de helt unge musikkinteresserte.

  • Folque - Kjempene på Dovrefjell (Foto/Photo)
    Folque på Dovre 1975. Foto: Folque

Folkrock-bandet Folque ble dannet i 1973. Gruppen tok for seg norsk folkemusikk, og blandet denne med rytmer og instrumenter av nyere dato, på samme måte som Fairport Convention og Steeleye Span gjorde i England.

Bandet opplevde suksesser og fiaskoer, og historien til den nyskapende gruppa inneholder ikke bare et gjennombrudd for bandet, men kanskje også for Norges musikalske dannelse. 70-tallets mystiske slør henger tungt over historien, som innbefatter små og store opplevelser; produsenter med dekknavn, heseblesende reiser, forsvinninger, oppløsninger, gjenforeninger, konsertfiaskoer og suksesser med stjernestatus på svenske festivaler.

Folque har vært intenst opptatt av og inspirert av amerikansk, britisk og norsk rock og folkemusikk. De har dedikerte fans som har hengt med siden begynnelsen av 70-tallet, i tillegg til en stadig økende interesse fra de helt unge musikkinteresserte. Etter at bandet la opp har de inspirert store navn i den norske black metal-skogen og populære progrockband, som svenske Opeth.

I 2014 og 2015 spilte de to comebackkonserter på Rockefeller og John Dee. Nå gjør Folque to eksklusive intimkonserter i 2017: lørdag 25. mars på John DEE i Oslo og lørdag 29. april på Rockheim i Trondheim. Bandet har annonsert at dette blir det siste de gjør live. 

I dag består Folque av Lisa (Helljesen) Ormestad (vokal), Lars Helljesen (gitar), Øyvind Rauset (Fele), Morten Bing (oktavmandola/dulcimer/banjo/gitar), Trond Øverland (bass) og Alexander Lindbäck (trommer).

På Rockheimkunnskap får du både intervju med bandet om deres rikholdige historie, og en fullblods konsert.