Tilgjengelighet

Universell utforming

Adkomst med heis til alle etasjer. HC-toaletter i 1., 5. og 6. etg (inkludert stellerom i 1. og 5. etg).

Tilrettelegging med ramper der det er behov i utstillingen. Ingen gulvlister er til hinder i publikumsområdet. Rullestoler til utlån.

Lette bærbare klappstoler kan bringes med rundt i utstillingene.

I konsertlokalet prioriterer vi rullestolbrukere med ledsagere, ved innslipp, slik at du sikrer deg en god plassering.

Teleslynge ved billettluka i 1. etg og i konsertsalen.

Parkering

Brattøra P-hus side om side ved Rockheim. Avkjørsel fra Nordre avlastningsvei rett ved Rockheim. Det er også handikapp-plasser rett utenfor Rockheim, på sjøsiden.

Buss nr. 25 går til Hurtigbåtterminalen 

Buss nr. 21 går til Pirbadet

Begge ruter er i kort gåavstand til Rockheim. 

Se http://www.atb.no for ruteinformasjon

Ledsager

Gratis adgang for ledsager for person med spesielle behov.

Send e-post til rockheim.post@mist.no eller ring 73 60 50 70 om du har spørsmål.

Blind eller svaksynt?

Har du behov for å ha noen med deg rundt? Vi anbefaler å ha med ledsager.

Ta gjerne kontakt på forhånd, slik at vi kan ta deg imot på best mulig måte og at du således får best utbytte av besøket. Våre omvisere vil gjerne hjelpe deg dersom du gir deg selv til kjenne. 

Rockheim er et taktilt museum. Det er meningen at våre besøkende selv skal sette i gang lydklipp og filmer. I hovedutstillingen presenteres norsk populærmusikk fra 50-tallet fram til våre dager - et rom for hvert tiår. 

  • 1/1

Veiviser

Vi har skrevet en veiviser for deg som bruker syntetisk tale på telefonen: voiceover (iPhone) og talkback (Android). 

Veiviser rom for rom

Fra byggets hovedinngang, via garderobe, billettsalg, og opp i hovedutstillingen i 6. etg. – videre til 5. etg. med restauranten. Herfra vises man ned trapp eller heis tilbake til 1. etg.

Her starter et besøk på Rockheim:

Hovedinngangen er på den ene langsiden av bygningen. Velkommen inn og gjennom to dører, i et vindfang. Så svinger du til høyre, eller retning mot klokka tre og går 15 – 20 skritt til resepsjonen, område for billettsalg og informasjon. Med utgangspunkt i vindfanget er garderoben rett fram, eller mot klokka tolv i 8 - 10 skritt, og så til venstre eller mot klokka ni.

Hovedutstillingen ligger i 6.etg. Heisen ligger mellom garderoben og resepsjonen – ca. 20 skritt fra hver retning. Når du entrer 6.etg møter du en hedersvegg med 6 digre skjermer fra golv til tak. Her vises sentrale norske band og artister fra ulike ti-år. Man kan få frem lydklipp ved å plassere seg på fargerike, runde felt på golvet merket 50, 60, 70, 80,90 og 00 - og prøve å påvirke skjermene gjennom bevegelse. Vi anbefaler å følge en kronologisk rekkefølge i hovedutstillingen. 

50-tallsrommet finner du mot klokka 9 når du står med nesa vendt mot hedersveggen - gå 20 – 25 skritt til et rom utformet som en garasje. I midten står en rød blankpolert Ford Thunderbird fra 1957. På og langs veggene er tidsriktige gjenstander – deriblant en Jukebox med knapper man kan trykke på. Disse setter i gang dokumentarfilmer, musikkvideoer og filmavisen-klipp i vinduene langs veggen. 

Med nesa mot Jukeboksen snur du deg til klokken 3 og vandrer til den andre enden av rommet – ca 10 – 15 skritt. Du legger bilen og 50-tallet bak deg på vei mot neste utstillingsrom. Når du forlater 50-tallet heller golvet svakt oppover 4 -5 skritt, og der det flater ut er 60-tallsrommet i retning klokka 3. 

Rommet er formet som en stue med sofa, lenestoler, teak-bord og et kombinert TV- og radio-kabinett langs veggene. Veggene er lerret, og i hvilemodus ser det ut som 60-tallstapet med klokkestrenger, knyttede tepper, fotografi og andre kjente gjenstander fra den tidsepoken. Om man går inn i rommet vil bevegelsessensorer sette i gang bilder, film og musikk på veggene rundt deg. Et lite pling indikerer at man skifter bilde. Jo mere aktivitet som er i rommet, jo fortere og oftere vil innholdet forandre seg. Når man skal gå ut av 60-tallsrommet, tar man mot klokken 3, og golvet heller svakt nedover 4 - 5 skritt. Når det flater ut går man 5 – 7 skritt, og da har man Rockens verktøy mot klokken 9. Denne avdelingen har en lang glassmonter som buer litt mot høyre, altså mot klokken 1 og 2. Det er plassert 8 skjermer langs glassmonteren, hvor man finner informasjon og lydklipp til gjenstandene som vises fram. Hver av disse har hodetelefoner.  Det er mulig å velge større skrift i øverste høyre hjørne på skjermene.

Når man er ferdig med Rockens verktøy går man 6 - 7 skritt rundt hjørnet mot klokken 9 – og da har man 70-tallsrommetmot klokken 9 – som forestiller innsiden av en turnèbuss. Den store frontruta og vinduene på sidene illustrerer en kjøretur i Vestvågøy i Lofoten. På hver side av inngangen er det køyeseng med sovepose, instrument-kasser og høyttalere. Golvet heller oppover 4 – 5 skritt, og der det flater ut finner du buss-seter på hver side av midtgangen. Foran hvert dobbelt-sete er en skjerm med høretelefoner, hvor du finner digitale aviser man kan bla og lese i. Trykker man i hjørnet på avisene kan man bla gjennom innholdet, og trykker man på bildene vises filmklipp på sideskjermene i bussen. Bakerst på høyre rad er en skjerm med klappstoler. Der er det plass til rullestolbruker. 

Man forlater 70-tallsbussen samme vei man kom inn. Deretter svinger man mot klokken 9 og går 20 - 25 skritt rett fram – til du møter et stort miksebord. Dette tilhører 80-tallsrommet - som forestiller et innspillingsstudio. På veggene mot klokken 9 henger gull- og sølvplater i glass og ramme som bevis på artisters mange solgte plater, flankert av en stor båndopptaker. Klokken 12 – bak miksebordet - er et rom hvor veggene er store skjermer. På den venstre siden av bordet er en skjerm som skråner oppover der man velge blant artister og band som var aktuelle på 80-tallet. Den nederste raden med spaker er tilgjengelig for berøring og bruk - dra og skyv i disse for å hente fram bilder og videoklipp i rommet. 

Videre om man snur mot kl. 3 og går 10 skritt kommer man til inngangen til 90-tallsrommet. Her er det en liten terskel, eller forhøyning, før selve rommet. Dette rommet forestiller en café - med en benk innerst i rommet med kaffemaskin, øl-tappekran, ølbokser og flasker, og glass med kaffebønner. I hjørnet mot klokken 11 er et avlukke med platespillere hvor en DJ-har hatt sin virksomhet. I samme området er en skjerm med bilder som likner CD-plater, ca 7 – 8 skritt inn i rommet. Disse kan trykkes på for å aktivisere videoer på en storskjerm langs den ene veggen. På hver side av rommet er to bord man kan trykke på. På trykkebordene vises røde ikoner som representerer kategorier og sjangre - trykk på disse for å komme videre til artister. Til hver artist finner du videoer, bilder, avisutklipp og platecover. 

Gå ut av rommet samme sted man gikk inn og sving til venstre mot klokken 9. Gå ca 8 – 10 skritt, og man kan entre Black metal-rommet bak en plankedør på venstre side. Rommet er mørkt og har en mørk brummende tone som kjennes i kroppen. Umiddelbart til venstre når man går inn i rommet er en sofa og et sofabord, fylt med tomme ølbokser og ølflasker.  Ellers på veggene er en god samling plakater, og i en kasse kan man se nærmere på deler av et sceneantrekk. Man finner også to dyrehodeskaller klare til berøring. 8 – 10 skritt inn i rommet klokken 11 er et bord med en kassettspiller. Kassettene er merket med navnene til forskjellige black metal-band. Setter du en kassett i spilleren vil det aktiviseres videoklipp på en hel vegg - retning klokken 9. Foran denne skjermen står det trommesett, gitarer, og forsterkere bak et piggtrådgjerde – alle brukt av forskjellige band og musikere i sjangeren. Mellom kassettspilleren og piggtråden står en TV der det vises gamle nyhetsklipp fra NRK, fra den gang Black metal var nytt og kontroversielt på 90-tallet. Det legges vekt på de dystre sidene med kirkebranner og drap. 

Forlat rommet gjennom samme dør som du gikk inn. Man går 8 – 10 skritt mot klokken 11. Dette er inngangspartiet til 2000-tallsrommet. I magehøyde kan du finne laserpenner i en skål. Alle flater irommet er delt inn i firkanter. Umiddelbart til venstre er en rekke puffer man kan sittet på. Alle veggene i rommet er store skjermer, og du bruker laserpennene til å markere og velge hva du vil se på i rommet. Veggen i midten – klokken 12 - viser musikkvideo, mens de to sideveggene klokken 9 og 3 viser informasjon, bilder, plakater og albumcover.

Forlat rommet med samme dør du kom inn – vend snuten mot klokken 3. Da er man på vei tilbake til utgangspunktet og Hedersveggen. Etter ca 20 skritt møter du tre trykkskjermer som står på rekke. Disse viser Norgeskart med linker til NRK P3 Urørt, et nettsted hvor uetablerte norske artister og band kan promotere musikken sin. Her kan du ta på tilhørende hodetelefoner og lytte til det nyeste av det nye. Fra trykkskjermene er det ca 10 skritt til heis eller trapp som går ned til 5. etasje og restauranten. Heisen klokken 10 og trappen klokken 14. Midt i trappa er en lukket dør som skiller etasjene fra hverandre. Etter døra går trappa videre nedover til restauranten, ca 10 trinn.

Mot klokken 9 finner du disken hvor man kan handle mat og drikke. Med nesa mot disken går man igjen omtrent 10 skritt retning klokken 9. Følg trappas gelender på høyre eller venstre side ned til 4. etasje. Fortsett og følg gelenderet til venstre, før en ny og lengre trapp tar deg ned til vestibylen i 1. etasje. Her gjør man en u-sving og går ca. 30 skritt mot garderoben. Med garderobestativet i ryggen tar man ca 10 skritt mot klokken 3, til vindfanget hvor du kom inn. 

Gi oss gjerne tilbakemelding om denne veiviseren var til hjelp eller om den bør redigeres.

Velkommen tilbake!