Hopp til hovedinnhold

Tilgjengelighet på Rockheim

Rockheim ønsker å ha et tilbud for alle. Her er en oversikt over de ulike lokalene på museet og tilrettelegging.

Universell utforming

Adkomst med heis til alle etasjer. HC-toaletter i 1., 5. og 6. etg (inkludert stellerom i 1. og 5. etg).

Tilrettelegging med ramper der det er behov i utstillingen. Ingen gulvlister er til hinder i publikumsområdet. Rullestoler til utlån.

Lette bærbare klappstoler kan bringes med rundt i utstillingene.

I konsertlokalet prioriterer vi rullestolbrukere med ledsagere, ved innslipp, slik at du sikrer deg en god plassering.

Teleslynge ved billettluka i 1. etg og i konsertsalen.

Parkering

Brattøra P-hus side om side ved Rockheim. Avkjørsel fra Nordre avlastningsvei rett ved Rockheim. Det er også handikapp-plasser rett utenfor Rockheim, på sjøsiden.

Buss nr. 25 går til Hurtigbåtterminalen 

Buss nr. 21 går til Pirbadet

Begge ruter er i kort gåavstand til Rockheim. 

Se http://www.atb.no for ruteinformasjon

Ledsager

Gratis adgang for ledsager for person med spesielle behov.

Send e-post til rockheim.post@mist.no eller ring 73 60 50 70 om du har spørsmål.

Blind eller svaksynt?

Har du behov for å ha noen med deg rundt? Vi anbefaler å ha med ledsager.

Ta gjerne kontakt på forhånd, slik at vi kan ta deg imot på best mulig måte og at du således får best utbytte av besøket. Våre omvisere vil gjerne hjelpe deg dersom du gir deg selv til kjenne. 

Rockheim er et taktilt museum. Det er meningen at våre besøkende selv skal sette i gang lydklipp og filmer. I hovedutstillingen presenteres norsk populærmusikk fra 50-tallet fram til våre dager - et rom for hvert tiår. 

  • 1/1

Veiviser

Vi har skrevet en veiviser for deg som bruker syntetisk tale på telefonen: voiceover (iPhone) og talkback (Android). 

Veiviser rom for rom

Fra byggets hovedinngang, via garderobe, billettsalg, og opp i hovedutstillingen i 6. etasje – videre til 5. etasje med restauranten. Fra Restauranten vises man ned trapp eller heis tilbake til 1. etasje.

Her starter et besøk på Rockheim:

Hovedinngangen er på den ene langsiden av bygningen. Velkommen inn, gjennom en automatisk skyvedør, et vindfang og enda en automatisk skyvedør. Så svinger du til høyre, eller i retning mot klokka tre og går 18-20 skritt til resepsjonen, området for billettsalg og informasjon. Med utgangspunkt i vindfanget er garderoben rett fram, eller mot klokka tolv i 8-10 skritt, og så til venstre eller mot klokka ni.

Hovedutstillingen ligger i 6. etasje. Heisen ligger mellom garderoben og resepsjonen – ca. 16-18 skritt fra hvert av disse to utgangspunktene. Når du entrer 6. etasje, møter du en introvegg med 6 digre skjermer fra golv til tak. Her vises sentrale norske band og artister fra ulike tiår. Man kan få frem lydklipp ved å plassere seg på fargerike, runde felt på golvet merket 50, 60, 70, 80, 90 og 00– og prøve å påvirke skjermene gjennom bevegelse. Vi anbefaler å følge en kronologisk rekkefølge i hovedutstillingen. 

50-tallsrommet finner du mot klokka ni når du står med nesa vendt mot introveggen. Gå ca. 30 skritt til et rom utformet som en garasje. I midten står en rød blankpolert Ford Thunderbird fra 1957. På og langs veggene er tidsriktige gjenstander – deriblant en Jukebox med knapper man kan trykke på. Disse setter i gang dokumentarfilmer, musikkvideoer og Filmavisen-klipp i vinduene langs veggen. 

Med nesa mot Jukeboksen snur du deg til klokken tre og vandrer til den andre enden av rommet – ca. 15 skritt, deretter en gang til mot klokka tre. Du legger bilen og 50-tallet bak deg på vei mot neste utstillingsrom. Når du forlater 50-tallet heller golvet svakt oppover 7-8 skritt, og der det flater ut er 60-tallsrommet i retning klokka tre. 

Rommet er formet som en stue med sofa, lenestoler, teak-bord i midten og et kombinert TV – og radio-kabinett langs den ene veggen. Veggene er lerret, og i hvilemodus ser det ut som 60-tallstapet med klokkestrenger, knyttede tepper, fotografier og andre kjente gjenstander fra denne tidsepoken. Om man går inn i rommet, vil bevegelsessensorer sette i gang bilder, film og musikk på veggene rundt deg. Et lite pling indikerer at man skifter bilde. Jo mer aktivitet som er i rommet, jo fortere og oftere vil innholdet forandre seg. Når man skal gå ut av 60-tallsrommet, tar man mot klokken tre, og golvet heller svakt nedover 8-9 skritt. Når det flater ut, går man 5-7 skritt, og da har man Rockens verktøy mot klokken ni. Denne avdelingen har en lang glassmonter som buer litt mot høyre, altså mot klokken ett og to. Det er plassert åtte skjermer langs glassmonteren, hvor man finner informasjon og lydklipp til gjenstandene som vises fram. Hver av disse har hodetelefoner. Det er mulig å velge større skrift i øverste høyre hjørne på skjermene.

Når man er ferdig med Rockens verktøy, går man 8-9 skritt rundt hjørnet mot klokken ni – og da har man 70-tallsrommet mot klokken ni. Dette rommet forestiller innsiden av en turnébuss. Den store frontruta og vinduene på sidene viser en kjøretur i Vestvågøy i Lofoten. På hver side av inngangen er det køyesenger med sovepose, instrumentkasser og høyttalere. Golvet heller oppover 4-5 skritt, og der det flater ut finner du buss-seter på hver side av midtgangen. Foran hvert dobbeltsete er en skjerm med høretelefoner hvor du finner digitale aviser man kan bla og lese i. Trykker man i hjørnet på avisene kan man bla gjennom innholdet, og trykker man på bildene vises filmklipp på sideskjermene i bussen. Bakerst på høyre rad er en skjerm uten buss-sete. Der er det plass til rullestolbruker. 

Forlat 70-tallsbussen samme vei du kom inn. Først er det en helling nedover i 4-5 skritt - så enda 4 skritt rett frem. Deretter er det en sving mot klokken ni ca. 18 skritt rett fram mot klokken tolv. Så er det igjen en sving mot klokken ni. Gå ca. 7 skritt og du møter et stort miksebord. Dette tilhører 80-tallsrommet og forestiller et innspillingsstudio. Foran miksebordet, klokken ti, tolv og to, er et rom hvor veggene består av tre store skjermer. På miksebordets venstre side er en trykkeskjerm som skråner oppover der man velger blant artister og band som var aktuelle på 80-tallet. Miksebordet har spaker som er tilgjengelig for berøring og bruk. Dra og skyv i disse for å hente fram bilder og videoklipp i rommet. 

Forlat 80-tallsrommet ved å snu deg mot klokken sju og gå ti skritt. Her entrer du Black metal-rommet bak en plankedør. Rommet er mørkt og har en mørk, brummende tone som kjennes i kroppen. Umiddelbart til venstre når man går inn i rommet, er en sofa og et sofabord fylt med tomme ølbokser og ølflasker. Ellers på veggene er en god samling plakater, og i en kasse er deler av et sceneantrekk. Man finner også to dyrehodeskaller klare til berøring. 8-10 skritt inn i rommet klokken elleve er et bord med en kassettspiller. Kassettene er merket med navnene til forskjellige Black metal-band. Setter du en kassett i spilleren vil det aktiviseres videoklipp på en hel vegg - retning klokken ni. Foran denne skjermen står trommesett, gitarer, og forsterkere bak et piggtrådgjerde – alle brukt av forskjellige band og musikere i sjangeren. Mellom kassettspilleren og piggtråden står en TV der det vises øvingsopptak av bandet Mayhem som øver i et hønsehus i 1992. Utstillingen er inspirert av dette øvingslokalet, og sofaen i utstillingen er den samme som sto i hønsehuset.

Forlat rommet gjennom samme dør som du gikk inn og sving til høyre mot klokken tre. Etter ca. 10-12 skritt kommer man til inngangen til 90-tallsrommet. I retning klokken tre er en liten terskel, før selve rommet. Dette rommet forestiller en café med en benk innerst i rommet med kaffemaskin, tappekran for øl, ølbokser og flasker, og glass med kaffebønner. I hjørnet mot klokken elleve er et avlukke med platespillere hvor en DJ-har hatt sin virksomhet. I samme området er en skjerm med bilder ca. 8-9 skritt inn i rommet. Disse kan trykkes på for å aktivisere videoer på en storskjerm langs den ene veggen. På hver side av rommet er to bord man kan trykke på. På disse trykkebordene vises røde ikoner som representerer ulike kategorier og sjangre. Trykk på disse for å komme videre til artister. Til hver artist finner du videoer, bilder, avisutklipp og platecover. 

Gå ut av rommet samme sted du gikk inn. Nå kommer du til etasjens siste rom, Millenniumsrommet. Gå ca. 9-10 skritt - på høyre side retning klokken tre er et av tre like bord. Bordene har platespillere og en boks på venstre side med tre ulike plater. Disse kan plasseres på platespilleren. Hullet i platens senter skal treffe knotten midt på platetallerkenen. Når de er lagt på platespilleren, starter en video på veggen. Ved å snurre på platen vil det vises ulike intervjuer, tekst og filmklipp. Om du snur deg mot klokken elleve og går 7-8 skritt, kommer du til et bord der flaten skråner oppover med et digitalt hjul. Beveg fingrene i en sirkelformet bevegelse. Ved å trykke i midten starter lyd og videoklipp av norske artister og band fra år 2000 til i dag. Disse vises på tre store skjermer som dekker hele veggen.

Forlat rommet ved å vende snuten mot klokken sju i ca. 12-13 skritt. Så tar du mot klokken tre. Etter ca. 44-46 skritt er man på vei tilbake til utgangspunktet og Introveggen. Her kan du velge mellom heis eller trapp for å komme ned til 5. etasje og restauranten. Heisen finner du ved å gå mot klokken ti, eller trappen mot klokken to. Midt i trappen etter 15 trappetrinn er en lukket dør som skiller etasjene fra hverandre. Etter døren går trappen videre nedover til restauranten, ca. 8 trinn.

Mot klokken ni etter ca. 6-7 skritt finner du disken hvor du kan handle mat og drikke. Med nesa mot disken svinger du i retning klokken ni og går omtrent 15-17 skritt til du kommer til trappen. Følg trappas gelender på høyre eller venstre side ned til 4. etasje. Fortsett og følg gelenderet til venstre, før en ny og lengre trapp tar deg ned til vestibylen i 1. etasje. Her gjør man en u-sving og går ca. 30 skritt mot garderoben. Med garderobestativet i ryggen tar man ca. 10 skritt mot klokken tre, til vindfanget hvor du kom inn. 

Gi oss gjerne tilbakemelding om denne veiviseren var til hjelp eller om den bør redigeres.

Velkommen tilbake!

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1