Utstillingsåpning: Ei vise er så mangt

Finn Kalvik, Anders Jektvik og Ellen Sofie Hovland er blant artistene du får oppleve på scenen når vi åpner årets store utstilling på Rockheim, Ei vise er så mangt.

Utstillingsåpning på Rockheim onsdag 29. mars kl. 19. 

Gratis inngang. 

Rockheim åpner ny utstilling i Rockheim Temporær!

Ei vise er så mangt er en utstilling om norsk visesang, visetradisjoner, visebølgen, viseartistene og ikke minst visas betydning for utviklingen av den norske populærmusikken. 

På åpningskvelden får du ikke bare se den nye utstillingen, du får også oppleve følgende artister på Rockheim Scene: 

Finn Kalvik
En av de aller fremste representantene for visebølgen i Norge på 70-tallet, etter gjennombruddet med Finne meg sjæl i 1969. Kalvik er også kjent for sine populære oversettelser av utenlandske sanger, som da Harry Chapins Cats in the Cradle ble til Ride Ranke

Anders Jektvik
Hitraværingen synger sine viser med tilbakelent, lun stil og plukker gitar med uvanlig følelse og snert. Slo gjennom nasjonalt på Norske Talenter i 2012 og har siden gitt ut tre kritikerroste album.

Ellen Sofie Hovland
Hovland representerer den nye generasjonen visesangere og hennes tekster er en hyllest til poesien i det helt alminnelig liv. Hun ble nominert til Spellemann i kategorien tekstforfatter for sin debutplate Vær her for meg (2012) og vant Spellemannprisen for årets visesanger for oppfølgeren Skandinavisk sjel i 2014. 

I tillegg kommer Liv Kreken fra Nasjonalbiblioteket for å snakke om visens historie. Kreken jobber i Nasjonalbiblioteket, med det norske visearkivet. Hun er selv visesanger og har vært organisatorisk aktiv, og sittet i styre, for Nordvisa, Nye Skalder, Visens Venner og Soon Viseklubb. 

Åpningskvelden starter med musikk og taler på Rockheim Scene, med bar tilgjengelig, før vi går inn i den splitter nye utstillinga i Rockheim Temporær. Etterpå er baren i restauranten i femte etasje åpen fram til kl. 24! 

Vel møtt!

Mer om utstillingen: 

Ei vise er så mangt er en utstilling om norsk visesang, visetradisjoner, visebølgen, viseartistene og ikke minst visas betydning for utviklingen av den norske populærmusikken.

Utstillingen åpner onsdag 29. mars kl. 19 og står til 11. februar 2018.

Den store norske visebølgen tok form på midten av 60-tallet, sterkt påvirket av den amerikanske folkemusikk-bevegelsen og den engelske folkrockbevegelsen. Den svenske visetradisjonen kom også til å bety mye for den norske visebølgen.

Visen fikk sterkt fotfeste på 50-tallet og artister som Alf Prøysen, Vidar Sandbeck, Erik Bye og Otto Nielsen fikk stor betydning for den videre utviklingen.

Oslo-fenomen som visens venner og Dolphins viseklubb var viktige utgangspunkt, men visebølgen tok for alvor av da den spredte seg over hele landet. På 1970-tallet ble det drevet et hundretalls viseklubber over det ganske land, og også et stadig mer organisert visemiljø gjennom regionale viseforum og viseverksteder. For mange ble visa synonymt med ungdomsopprør. Visebølgen ble også sterkt preget av fokus på lokalmiljø og tekster på dialekt. I Nord-Norge ble visesangen svært viktig,  med en tydelig politisk slagsideog en nyvunnen nordnorsk bevissthet og stolthet. 

Med årene forsvant visebølgen, andre musikalske sjangere fikk fotfeste og visa forsvant til og med fra Spellemannprisen et par år på 90-tallet.

Men visa lever! Også i dag har visa en sterk lokal forankring med over hundre aktive viseklubber spredd over hele Norge.  Rockheim har intervjuet ca. 40 artister og alle forklarer på sin måte hva ei vise er, hva visa har betydd, hva som skjedde under visebølgen og hva som skjedde etter. 

NasjonalbiblioteketNorsk viseforum og Norsk Viseakademi har vært viktige samarbeidspartnere i arbeidet med utstillingen Ei vise er så mangt.