Hopp til hovedinnhold

Drama i kulissene

Etter at vi etterlyste gamle fanklubb-magasiner med 80-tallsbandet Drama og avleggeren Creation, tok blant annet Tone Børstad fra Tønsberg kontakt. Vi har nå mottatt et overveldende detaljert materiale som gir et godt innblikk i fankulturen på denne tiden.

Signerte sjutommere, tolvtommere, flexidiscer, kassetter, utklippspermer, fotoalbum, opptakskassetter, brev og håndskrevne notater er blant det vi har mottatt, i tillegg til flere årganger med fanklubbmagasiner.

Dette er en unik samling som gir et veldig godt innblikk i spesielt fankulturen på 80-tallet. At publikum kommer med slikt til oss, er noe vi er avhengige av. Vi oppfordrer flere til å gjøre det samme.

Konservator Mathias Østrem ved Rockheim

Tenåringene i Larvik-bandet Drama fikk sitt gjennombrudd i TV-programmet Halvsju i 1982, ett år etter at de ble dannet. Med inspirasjon fra Beatles og Vestkyst-pop, ble gruppa tenåringsidoler over natten. 

  • 1/1
    Dramas andre utgivelse High Time kom i 1983 og ble bandets mestselgende album. F.v Thomas Siqveland, Per Arne «Perry» Strandbakken, Per Kristian «Muffe» Indrehus, Gunnar «Stikka» Refsdal, Geir Olav «Gækki» Bøkestad og Ole Jan «Ollie» Rimstad

Særlig medlemmene Per Kristian «Muffe» Indrehus og Geir Olav «Gækki» Bøkestad fikk mye oppmerksomhet, noe som resulterte i dedikerte fans og ville tilstander på konserter. 

I 1984 var Drama offisielt oppløst, og «Muffe» og «Gækki» reiste til London for å spille inn ny musikk med produsenten Guy Fletcher. Dette resulterte i singelutgivelsen «Don’t Do It», men også i søksmål for brudd på åndsverkloven fra de gamle bandkollegene som nå opererte under navnet New Drama. Utgivelsen ble midlertidig stoppet og musikken ble senere utgitt på nytt under navnet Creation. 

Drama ble gjenforent i 1987 og spilte inn albumet Take It Away, som solgte til gull. Etter oppfølgeren Escapades året etter, som ikke fikk samme mottakelse, ble bandet lagt ned.

Startet med Halvsju

  • 1/1
    Tone Børstad (f.v.), Morten Haugdahl, Mathias Østrem og Bjørnar Bruket inspiserer donasjonen i magasinet på Rockheim.

I likhet med mange andre, åpnet den da 14 år gamle Tone Børstad øynene for Drama etter at bandet opptrådte på NRK-programmet Halvsju

- Jeg synes nok de var litt kjekke, men det var først og fremst musikken vi likte, forteller Børstad. 

Sammen med venninnene dro de på konserter, kjøpte plater, abonnerte på fanmagasiner, gjorde kassettopptak av radiointervjuer - slike ting en svært dedikert fan gjerne gjør. Det som er mer uvanlig, er måten Tone Børstad hele veien dokumenterte alt  - og at hun har tatt vare på det.

31. mai spilte Creation på Kodal Mart'en. Hilde og meg syklet i 2,5 timer før vi kom fram. Da sto de og snakket med noen andre. Selve showet var bygd opp rundt en strand.

Fra Tone Børstads maskinskrevne notater.

Da Gækki skulle spille Fire & Ice, virket ikke keyboardet. Det var bare fint, fordi Hilde og meg kastet en rose opp på scenen. Denne tok Gækki opp (Muffe var ikke tilstede) og holdt den under hele sangen. Gjett om vi ikke var i den 7. himmel.

Fra Tone Børstads maskinskrevne notater

- Det er spesielt detaljnivået som er interessant. Her har vi veldig nøyaktige beskrivelser av alt som skjedde, hva de gjorde og når de gjorde det. Dette tegner et bilde av hele aktiviteten på den tida og gjør det mye enklere for oss som vil lage en historie ut av det, sier konservator Mathias Østrem ved Rockheim. 

  • 1/1
    Private fotoalbum er en del av donasjonen fra Tone Børstad. Musikkbibliotekar Bjørnar Bruket ved Rockheim tar i mot.

Tone Børstad forteller at hun også meldte sin mor inn i Dramas fanklubb, for å motta to eksemplarer av hvert fanmagasin i posten. 

Da striden sto mellom det som ble Creation og New Drama, var det «Muffe» og «Gækki» som fikk sympatien. 

- Vi måtte ta stilling. New Drama ble fienden, ler Børstad. 

Tilsammen fikk hun med seg over 20 konserter, fram til et gjenforent Drama la inn årene for godt i 1988.

I dag hender det Tone Børstad setter på en Drama-låt når hun kjører bil. Da sitter tekstene igjen, selv om det kan gå år i mellom. Unntaket er Creations store slager «Christmas Time» fra 1985. Den må hun høre hvert år, det blir ikke jul uten. 

- Hva tenker du om din tid som fan, når du ser alt dette materialet?

- Jeg tenker at dette gjorde at vi hadde en veldig morsom ungdomstid. Som hobby hadde vi det veldig gøy med dette.

Donasjonen blir en del av Rockheims samling. Noe av det blir å se i vårt 80-tallsrom i løpet av sommeren. 

Sitter du på noe du tror kan være av interesse for Rockheim? Kontakt vår musikkbibliotekar Bjørnar Bruket på bjornar.bruket@rockheim.no

Museum24:Portal - 2024.09.14
Grunnstilsett-versjon: 2