Hopp til hovedinnhold

Instrumentkunnskap: Akustisk gitar fra Trondheim til verden!

Rockheim scene 18.09.2014
Med Arnt Rian og Andreas Aase


På høstens første Instrumentkunnskap skal det handle om akustisk gitar og gitarbyggekunst. Kveldens gjester på Rockheim Scene er instrumentmaker Arnt Rian og musiker Andreas Aase. Duoen opptrer sammen i en samtale om hvordan byggeprosessen foregår, illustrert med Arnt Rians vakre fotografier. Andreas Aase tar med seg flere av sine Rian-gitarer for anledningen, og krydrer det hele med musikalske smakebiter fra sin innholdsrike karriere. Som vanlig på Instrumentkunnskap setter vi av tid til spørsmål til slutt.

Arnt Rian er arkitekt og gitarbygger. Han begynte å spille gitar som tenåring og ble raskt interessert i hvordan konstruksjonen av instrumentene påvirket lyden. I tillegg til å jobbe som arkitekt har han drevet eget gitarverksted i Trondheim fra 2000. Arnt bygger hovedsakelig akustiske stålstrengsgitarer, men har også bygd mandoliner, el-gitarer, bass og bouzouki. Instrumentene hans har høstet lovord, og på kundelista finner man prominente musikere som Andreas Aase, Mattis Kleppen, Øystein Sandbukt og Jostein Ansnes. Arnt har etter hvert etablert et bredt kontaktnett i USA, der han har deltatt på flere symposier og workshops for gitarbyggere.

Andreas Aase har en allsidig musikalsk bakgrunn som gitarist, komponist, pedagog og forsker. Han har spilt med en rekke kjente pop- og rockeartister, blant annet syv år og fire plateutgivelser med Åge Aleksandersen. Etter at Andreas rundet 30 ble interessen for akustisk sologitar stadig større, og med det også solokonsertformatet. I 2009 gjennomførte han det kunstneriske stipendiatprosjektet ”Improvisasjon i Skandinavisk Gitartradisjon”. Siden da har han vært ansatt som førsteamanuensis ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, i tillegg til å virke som utøvende musiker. Andreas eier flere Rian-gitarer og har profilert merket på steder som Ellnora Guitar Festival i USA og EBU Folk Festival i Sverige. På albumet Tre, utgitt i 2014, brukte han kun en Rian gitarbouzouki for å skape et moderne skandinavisk gitaruttrykk, i et akustisk og tradisjonsforankret landskap.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1