Hopp til hovedinnhold

Instrumentkunnskap: theremin

Rockheim scene 06.11.2015
Med: Helge Steen og Lars Erik Brustad Melhus

På høstens Instrumentkunnskap skal det handle om theremin, det myteomspunnede elektroniske instrumentet oppfunnet av Leon Theremin i 1919. Gjester for kvelden er Helge Sten og Lars Erik Brustad Melhus.

Som innledning vil Lars Erik se nærmere på thereminens historie og hvordan instrumentet har oppnådd en myteomspunnet kultstatus. Deretter dreier fokuset seg over på en konkret theremin, av typen Big Briar model 91b, som nylig er tatt inn i Rockheims samlinger. Denne thereminen har vært eid og brukt av den norske lydkunstneren Helge Sten i perioden 1995-2015. Gjennom en samtale mellom Lars Erik og Helge får du vite mer om akkurat denne, og hva den har vært med på. Det blir mange lydeksempler underveis, både i form av innspilt musikk, filmklipp og live demo av to forskjellige thereminer. Dette blir veldig interessant, vi gleder oss!

Lars Erik Brustad Melhus (1985) jobber til daglig som museumspedagog ved Ringve Musikkmuseum. Lars Erik er utdannet arkitekt men har også studert Musikkvitenskap i Trondheim. Han spiller gitar og keyboard i diverse trondheimsbaserte band. Lars Erik ble for alvor interessert i theremin etter å ha hørt et opptak av Motorpsycho på Kongsberg jazzfestival fra 1995, der theremin var en del av oppsettet. Han kjøpte sin første theremin som femtenåring, og i 2006 var han med å starte opp Trondheim thereminorkester.

Helge Sten (1971), kjent som Deathprod, er en anerkjent norsk musiker, lydkunstner, produsent og lydtekniker. Helge har blant annet samarbeidet med band som Supersilent, Motorpsycho og Biosphere, i tillegg til å gi ut flere soloalbum under Deathprod-navnet. Han har siden slutten av åttitallet eksperimentert med lyd, blant annet i sitt eget studio, Audio Virus Lab. Les mer om Deathprod på Rockipedia

Helge har blant annet brukt Big Briar-thereminen på disse innspillingene:

Motorpsycho, The Source & Deathprod: Roadwork vol 2: The MotorSourceMassacre. Live at Kongsberg jazzfestival (1995).

Deathprod: «The Contraceptive Briefcase II» på albumet Imaginary Songs from Tristan da Cunha (1996).

Supersilent: «1.4» på albumet 1-3 (1997).

Motorpsycho: «Mantric Muffin Stomp» og «Taifun» på albumet Trust Us (1998).

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1